Stroje Historyczne - forum.AnnaMoryto.pl

Autor Wątek: mundury C.K. Monarchii  (Przeczytany 1874 razy)

kkStB

• Newbie
  • *
    • Galicja kolej
mundury C.K. Monarchii
« dnia: Marzec 14, 2009, 00:32:52 am »
Witam!

Poszukuję informacji o mundurach urzędniczych C.K. Monarchii, konkretnie chodzi mi o mundur kolejarza - chcę taki odtworzyć, najpierw służbowy (bo łatwiejszy), potem galowy (to już wyższa szkoła jazdy - pagony, kapelusz, szpada...). Zdobyłem ustawy z opisem i rysunkami poglądowymi takich mundurów, ale w dalszym ciągu frapuje mnie jednak dobór koloru i rodzaju materiału - grubość, wzór, faktura, czy jak to nazwać... Przykład opisu z ustawy z 1897 roku:

Surdut mundurowy jest dla wszystkich klas, dla których osobny mundur galowy jest przepisany, z sukna przedniego, granatowego (ciemnobłękitnego, franzblau) z kołnierzem stojącym i wyłogami z czarnego aksamitu i ma jedwabną czarną podszewkę, gładką.

Co to jest to sukno przednie? No i co z tym kolorem? Nie dość, że podano trzy kolory to do tego przecież samo określenie "granatowy" też nie jest specjalnie precyzyjne...

Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc!

kkStB

• Newbie
  • *
    • Galicja kolej
Odp: mundury C.K. Monarchii
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 22, 2009, 19:43:49 pm »
No tak, wbrew zapewnieniom właścicielki forum - nie ma odpowiedzi.
To forum umrze śmiercią naturalną, już umarło...

kretka

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 04, 2009, 02:01:15 am »
Pytanie chyba nie z branży autorki tego forum - a szkoda.

Znalazłeś odpowiedź? Jakieś zdjęcia albo adresy muzeów gdzie można na taki strój się natknąć?

cms

• Newbie
  • *
    • Parowozy
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 07, 2009, 10:49:07 am »
Z branży czy nie - odpowiedzieć wypada. Poza tym tu jest mowa o stroju historycznym z przełomu XIX i XX wieku - a mundur kolejarza z czasów Monarchii Austro-Węgierskiej to chyba jest strój historyczny, czyż nie?