Stroje Historyczne - forum.AnnaMoryto.pl

Autor Wątek: Rekonstrukcja XVIII-wiecznego stroju damskiego.  (Przeczytany 9151 razy)

LudwikXVI

• Full Member
    • Email
Rekonstrukcja XVIII-wiecznego stroju damskiego.
« dnia: Listopad 18, 2010, 20:51:53 pm »
Chce zaczac od gorsetu wyszczuplajacego- szylem juz 3 razy i niestety ale 3 porazki- oczka( chyba niklowe) szybko sie wylamywaly- czy wtedy sie recznie obszywalo?  Problem polega na tym czym to usztywnic- czytalem cos o fiszbinach trzcinowych ale nie wiem jakie musza byc, gdyz moge sie polamac, a fiszbin stalowych, sprezystych chyba nie bylo wtedy. Wykroj gorsetu z ramiaczkami mam zrobiony( nawet projekt sukni juz jest).Jeszcze prosilbym o doradztwo z jakiego materalu uszyc , ilu warstw, zeby to bylo mocne, ale tez w chrakterystyczny sposob szycia dla epoki. Glowny problem to moja niewiedza na temat sposobow, surowcow, ruchow w krawiectwie jakie wtedy byly dostepne, dozwolone. chyba musze zakupic jakas ksiazke albo przeniesc sie wehikulem o 250 lat.
« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2010, 20:53:50 pm wysłana przez LudwikXVI »

Anna Moryto

• Global Moderator
  • Jr. Member
    • Email
Odp: Rekonstrukcja XVIII-wiecznego stroju damskiego.
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 18, 2010, 21:23:52 pm »
Dobra książka to "Patterns of Fashion" Janet Arnold.

Trzcinę do sznurówki można kupić w sklepach internetowych (ang. reed) lub poszukać kogoś kto wyplata wiklinę i od niego trochę kupić, ale generalnie lepsza byłaby cieniutka trzcinka powiązana w pęczki. Nie będzie się tak łamać. Ja osobiście w niektóre rzeczy zaopatruję się w sklepie http://www.venacavadesign.co.uk/ (mają przyzwoite ceny).
Podszewkę zrobiłabym lnianą i to przynajmniej dwuwarstwową i na to dopiero właściwy materiał, jeśli gorset ma być ozdobny. Oczywiście szew na tunele przechodzący przez wszystkie warstwy. Najlepiej wkładać fiszbinę i "zaszywać ją" na właściwym jej miejscu. Szew zwykły prosty, ale bardzo drobniutki (nici najlepiej lniane lub bawełniane).
Obszycie gorsetu najfajniejsze jest z cienkiej skóry, ale lamówka lniana lub paski ucięte ze skosu tkaniny zewnętrznej lub do niej pasującej, też będą ok.
Nie wiem jak robiłeś kółka, ale na samej krawędzi powinna być fiszbina, bo inaczej się materiał rozerwie, zaraz za fiszbiną kółka. Najlepiej wykończyć kółko i dziurkę razem (kółko jest krawędzią dziurki i to razem jest obszyte jakąś grubszą nicią i ściegiem dzierganym).

Powodzenia

LudwikXVI

• Full Member
    • Email
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 18, 2010, 22:35:06 pm »
Dziekuje za szybka odpowiedz:) Wiec mam obszywac recznie sznurowania?! oj dobrze, ze zblizaja sie wolne dni. bedzie co robic:) A dlaczego trzeba ciac ze skosu material na obszycie?

Anna Moryto

• Global Moderator
  • Jr. Member
    • Email
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 18, 2010, 22:55:23 pm »
No niestety :), wszystkie kółka muszą być obszyte ręcznie,ale wbrew pozorom powinno pójść gładko. Obszycie krawędzi, czyli lamówki kroi się ze skosu, bo wtedy tkanina się ładnie rozciąga i dopasowuje do kształtu obszywanej krawędzi. Proste kawałki mają zakładki na łukach, zmieniają szerokość i wyglądają fatalnie.

LudwikXVI

• Full Member
    • Email
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 18, 2010, 23:45:04 pm »
dziekuje baaaaardzo:)

LudwikXVI

• Full Member
    • Email
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 19, 2010, 15:18:30 pm »
A jeszcze ta podszewka lniana i tkaninia ozdobna na wierzch mają być grubsze, czy normalne- cienkie? Żeby to się nie rozciągało... i to ma być płótno?
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2010, 18:28:03 pm wysłana przez LudwikXVI »

Anna Moryto

• Global Moderator
  • Jr. Member
    • Email
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 19, 2010, 18:26:52 pm »
Płótno będzie jak najbardziej ok. Jeśli chodzi o grubość to ja zwykle wybieram na oko:) Najlepiej taka, jaka zwykle bywa w przypadku lnianych obrusów.

LudwikXVI

• Full Member
    • Email
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 19, 2010, 18:39:48 pm »
Juz moje ostatnie pytania:) ramiaczka go rokokowego gorsetu sa potrzebne? i czy uklad fiszbin moze byc taki? C:\Documents and Settings\Jaro\Pulpit\SP_A1655.jpg
Ktory bylby lepszy?

Anna Moryto

• Global Moderator
  • Jr. Member
    • Email
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 19, 2010, 19:13:03 pm »
Ramiączka są konstrukcyjnie potrzebne, w XVIII-wiecznych sznurówkach plecy zachodzą bardzo wysoko na łopatki i ramiączka pomagają utrzymać wyprostowaną sylwetkę.

Tutaj możesz sobie prześledzić układ fiszbin

http://collections.vam.ac.uk/item/O115752/stays/

LudwikXVI

• Full Member
    • Email
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 19, 2010, 21:37:43 pm »
Jeszcze raz dziekuje:)

LudwikXVI

• Full Member
    • Email
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 24, 2010, 19:56:15 pm »

Anna Moryto

• Global Moderator
  • Jr. Member
    • Email
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 25, 2010, 19:41:31 pm »
Chyba powinny dać radę, tak sądzę. :-\

LudwikXVI

• Full Member
    • Email
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 27, 2010, 21:11:08 pm »
To zamówie:D

Anna Moryto

• Global Moderator
  • Jr. Member
    • Email
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 29, 2010, 10:37:29 am »
Trzeba będzie je raczej pociąć na węższe paski, takie ok 3-4 mm (1/8"), przed cięciem najpierw dobrze namoczyć.

LudwikXVI

• Full Member
    • Email
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 05, 2010, 19:17:47 pm »
Ojo i  jeszcze nie zamowiem bo nie odpowiedzano na moje zapytanie:( a Pani gdzies nie ma na miejscu sklepu z takimi rzeczami? Pani sie najbardziej na tym zna i bylbym ogoromnie wdzieczny za kupno i wyslanie takich trzcinek - oczywisce wczesniej wplacajac pienadze na konto Pani. a czy do panier gdybym mial zmiar szyc szersze i wtedy skladajace sie z calosci -nie rozdzielone na boki- to czym usztywnic?drutem stalowym czy tez jakas tzcina- obwod panier ma miec 2 metry nawet nieco powyzej... no moze 2.5m czyli szerokosc okolo 1.25:)A tak czytam jeszcze to wszystko i sie  zastanawiam czy dobrze zrozumialem. Jesli chodzi o te kolka to mam  je najpierw zamontoweac w postaci takich niklowych itp, a potem  jeszcze obszyc recznie? jesli tak to mozna mulina 6-nitkowa?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2010, 18:49:05 pm wysłana przez LudwikXVI »