Stroje Historyczne i Krawiectwo - Forum :: AnnaMoryto.pl ::

Strona główna PomocSzukajZaloguj się Rejestracja
Wrzesień 06, 2010, 00:45:56 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Stroje Historyczne i Krawiectwo - Forum :: AnnaMoryto.pl :: > Forum Główne > Krawiectwo - podstawy > Jaka maszyna do szycia?
Strony: [1]
« poprzedni następny »
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaka maszyna do szycia?  (Przeczytany 3539 razy)
IwKa
Newbie
*

Jaka maszyna do szycia?
« : Styczeń 20, 2009, 01:23:11 »

Pragnę zająć się szyciem strojów rycerskich, oraz różnej odzieży średniowiecznej. Posiadam już książki i poradniki oraz wykroje - brakuje mi jednak najważniejszego. Nie mam maszyny do szycia. Jaką możliwie tanią maszynę na początek polecacie, nie chciałabym wydać więcej niż 250zł.
kkStB
Newbie
*

Zobacz profil WWW
Odp: Jaka maszyna do szycia?
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 02, 2009, 02:21:58 »

W średniowieczu nie używano maszyn do szycia - to się ręcznie szyje. Inaczej to lipę będziesz robić a nie szyć stroje średniowieczne...

śródmiąższowe zapalenie pęcherza
zenobia
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 24, 2009, 09:30:08 »

A po drugie zapomnij o sensownej maszynie do szycia za 250 zł. Za tą cenę możesz co najwyżej zabawkę kupić.
Biedronka
Newbie
*

« Odpowiedz #3 : Maj 31, 2009, 17:11:08 »

Maszyną do szycia można wykonywać szwy, których nie widać, bo są np. pod podszewką. Natomiast polecam wykańczanie ręczne ubiorów - dziurki, mankiety... Coraz popularniejsze w Ruchu Rycerskim staje się szycie ręcznie całości ubioru. Zatem brak maszyny do szycia może być atutem!
kretka
Newbie
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 04, 2009, 01:46:48 »

Prawidziwe stroje średniowieczne i wierne rekonstrukcje koniecznie ręcznie! Jeżeli natomiast chcesz wykonywać stroje stylizowane na stroje historyczne i kierowane do osób niebędących fanatykami Uśmiech epoki to możesz na początek kupić dowolną używaną maszynę do szycia. Zobacz na aukcjach używane maszyny Łucznik albo Singer - są niezniszczalne.

Powodzonka
zofia11
Newbie
*

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 18, 2009, 09:15:07 »

Można uszyć recznie,ale niektóre elementy (szczególnie trudne do obejscia) mozesz zrobić na maszynie. Fajne i nie drogie widziałam na http://www.czesciagd.pl/ moze tam coś znajdziesz.
Gagata
Newbie
*

« Odpowiedz #6 : Październik 22, 2009, 08:12:28 »

Ja polecam maszyny firmy Janome. Mocne, trwałe i duży wybór w zależności od potrzeb i umiejętności. Łuczniki i Singery tylko stare  z przed 20 lat. Potem zaczęto już je robić na plastikowych częściach i są tak samo zawodne jak inne.
Laneator
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 27, 2010, 20:34:14 »

Witam krawieckie grono!

Szczerze polecam maszyny przemysłowe firmy TEXTIMA! Nowe są drogie ale można kupić używane, często wyprzedawane przez masowo upadające firmy krawieckie w Polsce za ok. 800 zł ze stołem, silnikiem gotowe do użycia - są faktycznie nie do zdarcia; przy założeniu igieł 130 można nawet cieńszą skórę zszywać. Nie będzie to co prawda wierna rekonstrukcja dawnego stroju ale niewielu stać na taką wierną rekonstrukcję...
p.s. bardzo dużo tu osób z FREHA - pozdrawiam
Strony: [1]
  Drukuj  
« poprzedni następny »

Skocz do:  

Krawiectwo Artystyczne i Stroje Historyczne AnnaMoryto.pl
Szycie na zamówienie | Skarbiec | Kontakt