Stroje Historyczne - forum.AnnaMoryto.pl

Autor Wątek: Jaka maszyna do szycia?  (Przeczytany 6825 razy)

IwKa

• Newbie
  • *
Jaka maszyna do szycia?
« dnia: Styczeń 20, 2009, 01:23:11 am »
Pragnę zająć się szyciem strojów rycerskich, oraz różnej odzieży średniowiecznej. Posiadam już książki i poradniki oraz wykroje - brakuje mi jednak najważniejszego. Nie mam maszyny do szycia. Jaką możliwie tanią maszynę na początek polecacie, nie chciałabym wydać więcej niż 250zł.

kkStB

• Newbie
  • *
    • Galicja kolej
Odp: Jaka maszyna do szycia?
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 02, 2009, 02:21:58 am »
W średniowieczu nie używano maszyn do szycia - to się ręcznie szyje. Inaczej to lipę będziesz robić a nie szyć stroje średniowieczne...

zenobia

• Newbie
  • *
    • Email
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 24, 2009, 09:30:08 am »
A po drugie zapomnij o sensownej maszynie do szycia za 250 zł. Za tą cenę możesz co najwyżej zabawkę kupić.

Biedronka

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 31, 2009, 17:11:08 pm »
Maszyną do szycia można wykonywać szwy, których nie widać, bo są np. pod podszewką. Natomiast polecam wykańczanie ręczne ubiorów - dziurki, mankiety... Coraz popularniejsze w Ruchu Rycerskim staje się szycie ręcznie całości ubioru. Zatem brak maszyny do szycia może być atutem!

kretka

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 04, 2009, 01:46:48 am »
Prawidziwe stroje średniowieczne i wierne rekonstrukcje koniecznie ręcznie! Jeżeli natomiast chcesz wykonywać stroje stylizowane na stroje historyczne i kierowane do osób niebędących fanatykami :) epoki to możesz na początek kupić dowolną używaną maszynę do szycia. Zobacz na aukcjach używane maszyny Łucznik albo Singer - są niezniszczalne.

Powodzonka

zofia11

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 18, 2009, 09:15:07 am »
Można uszyć recznie,ale niektóre elementy (szczególnie trudne do obejscia) mozesz zrobić na maszynie. Fajne i nie drogie widziałam na http://www.czesciagd.pl/ moze tam coś znajdziesz.

Gagata

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 22, 2009, 08:12:28 am »
Ja polecam maszyny firmy Janome. Mocne, trwałe i duży wybór w zależności od potrzeb i umiejętności. Łuczniki i Singery tylko stare  z przed 20 lat. Potem zaczęto już je robić na plastikowych częściach i są tak samo zawodne jak inne.

Laneator

• Newbie
  • *
    • Email
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 27, 2010, 20:34:14 pm »
Witam krawieckie grono!

Szczerze polecam maszyny przemysłowe firmy TEXTIMA! Nowe są drogie ale można kupić używane, często wyprzedawane przez masowo upadające firmy krawieckie w Polsce za ok. 800 zł ze stołem, silnikiem gotowe do użycia - są faktycznie nie do zdarcia; przy założeniu igieł 130 można nawet cieńszą skórę zszywać. Nie będzie to co prawda wierna rekonstrukcja dawnego stroju ale niewielu stać na taką wierną rekonstrukcję...
p.s. bardzo dużo tu osób z FREHA - pozdrawiam