Stroje Historyczne - forum.AnnaMoryto.pl

Autor Wątek: witam serdecznie  (Przeczytany 125 razy)

damis

• Newbie
  • *
    • Email
witam serdecznie
« dnia: Styczeń 28, 2012, 12:02:46 pm »
Mam na imię Damian. Mieszkam w Toruniu. Może to trochę dziwne, ale głównie interesują mnie i zaciekawiają historyczne stroje kobiet. Uważam, że to prawdziwe dzieła sztuki, artystyczne wyżyny zewnętrznych przejawów kobiecosci. Szkoda, że już tylko praktycznie pozostałe na rycinach. A w życiu codziennym na naszych ulicach króluje szarzyzna i niestety wszechobecne spodnie... także w przypadku pięknych kobiet. Pech - urodziłem sie co najmniej o 100 lat za późno. :)))

LudwikXVI

• Full Member
    • Email
Odp: witam serdecznie
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 28, 2012, 16:41:33 pm »
<Piątka!!!> tylko że ja sie urodzilem jakies 260 lat za pozno:D:D mysle, ze wszyscy tutaj rozumiemy sie bez dwoch zdan. twoje zainteresowania nie sa dziwne, a po prostu oryginalne! rowniez uwazam, ze moda kobieca jest zdecydowanie bardziej pasjonujaca...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2012, 16:43:31 pm wysłana przez LudwikXVI »

damis

• Newbie
  • *
    • Email
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 29, 2012, 16:52:22 pm »
No, tak, ale 260 lat temu jak bym się urodził to dla odmiany nie mógłbym podziwiać wspaniałych strojow epoki wiktoriańskiej i smukłych dam spacerującymi z parasoleczkami  :P :)

LudwikXVI

• Full Member
    • Email
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 30, 2012, 14:45:05 pm »
ja wole rokoko:P wtedy tez byly parasoleczki:P

damis

• Newbie
  • *
    • Email
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 01, 2012, 17:55:02 pm »
Nie przeczę, że masz wyrafinowany gust. Z pewnością rokoko musi lechtac wyobraźnię kazdego, kto ma jako tako pojecie o pięknie kobiety, a zwłaszcza jej zewnętrznego przejawu. Zauwazyłem, ze masz talenty takze do szycia. Zazdroszcże. Tutaj jestem całkowitym beztalenciem i laikiem. Pozostaje mi podziwianie kobiet cudnie ubranych jedynie na rycinach, no i oczywiście filmach kostiumowych.

LudwikXVI

• Full Member
    • Email
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 03, 2012, 10:39:46 am »
Milo to czytac:)dziekuje:) a umiejetnosc szycia na maszynie mozna nabyc:) mi zajelo pol roku zeby uszyc pierwsza rokokowa suknie. teraz wiem ze do rokoka jej daleko, ale w koncu postawilem ten pierwszy krok i teraz wiem zdecydowanie do czego dazyc. niemal wszystko mam obmyslane, tylko czekam na czas, pieniadze i wene... szycie takich strojow daje niebywala satysfakcje!!! szukaj maszyny po mamie, czy babci i do roboty:P
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2012, 14:00:44 pm wysłana przez LudwikXVI »

damis

• Newbie
  • *
    • Email
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 03, 2012, 13:05:37 pm »
Ha - niech każdy czyni to w czym jest dobry. :) A szycie to nie jest aż tak prosta czynność jak machanie łopatą. Pozostawiam zatem ta czynność zarówno prawdziwym artystom jak i miłośnikom/miłośniczkom. Ja pozostanę na etapie cieszenie swoich oczu wspaniałymi kreacjami na rycinach czy tez filmach historycznych :P

Lovett

• Newbie
  • *
    • Email
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 06, 2012, 15:52:26 pm »
Ludwiczku, XIX wiek i tak jest najcudowniejszy ; p ; )
A tak w ogóle to te stroje w końcu ktoś musi szyć, żeby móc na nie sobie popatrzeć ; ) I jakie filmy najbardziej lubisz z epoki wiktoriańskiej, Damisie?

No i niestety nie mogę się zgodzić, co do tego, że po dzisiejszych ulicach nie chodzą kobiety w sukniach ; ) Gotki interesują się stylem victorian, steampunk. 90% osób noszących na co dzień gorsety to właśnie gotki, nie wiedzieć czemu ; )

A tak w ogóle, Ludwiku, w rococu nie było maszyn do szycia ;p Ręcznie szyj, ręcznie!

LudwikXVI

• Full Member
    • Email
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 06, 2012, 20:39:35 pm »
hah wiem ze nie bylo maszyn:D ale reczne robotki w dzien i noc mnie przerazaja XD:P  dlatego moje stroje sa pod tym wzgledem inspiracja:D Kazdy ma prawo do swojego zdania:) ma szczegolna uwage przykulo rokoko:P